Forår på vingården
Foråret står for døren, og det betyder, at vinmarken vågner op fra vinterdvalen.
I marts begynder saften at strømme til vinstokkenes grene. Det kan man tydeligt se, da stokkene altid bliver beskåret i løbet af vinteren, og når foråret kommer, kan saften ses som dråber på enderne af grenene. Det er det første tegn på nyt liv i vinmarken. Saften vil sørge for, at knopperne svulmer op, så bladene kan springe ud i maj måned.
Nej tak til nattefrost
Maj er den måned, som alle vinbønder venter spændt på. Vi krydser altid fingre for, at det ikke kommer frost i starten af maj, da det kan ødelægge vinhøsten. De unge og sarte blade vil nemlig blive ødelagt af frosten, og det vil tage 3-4 uger, før nye skud kommer ud. De sekundære skud vil kun give 10-20% i forhold til det oprindelige høstudbytte, så det er ret alvorligt, når en vinmark bliver ramt af forårsfrost.
Sollys bliver til sukker
De nye skud vokser hurtigt, og i løbet af maj og juni står hele vinmarken grøn igen. Det er en dejlig tid at komme ud i marken og mærke det nye vinår. Vinbønderne får også travlt her, da alle nye skud bliver sat i espalier, så grenene vokser pænt opad. De vil danne en såkaldt bladvæg, som sørger for, at sollys bliver omdannet til sukker i druerne senere hen.
Årgang 2024 kommer på flaske
I vineriet bliver de nye hvidvine tappet på flaske fra marts til juni (de fadlagrede vine nogle gange endnu senere), så de første friske hvidvine er som regel klar til påske. Det er en fantastisk følelse at smage de første dråber af den nye årgang, som har gæret og derefter hvilet hele vinteren på tanke eller fade. Dansk hvidvin er perfekt til foråret og passer godt til forårsretter. Man kan selvfølgelig også bare nyde dem på en terrasse i solskin.