Hvorfor skal jeg drikke dansk vin?

Dansk vin er i fremgang, og den danske vinproduktion er tredoblet i løbet af de seneste seks år. Men kan dansk vin konkurrere med de udenlandske vine?

Det er over tyve år siden, at de første danske vingårde blev etableret. Siden har flere hundrede vingårde set dagens lys i Danmark, og de findes i alle størrelser. Hvor nogle holder sig til et par hundrede vinstokke, så er den største – Dyrehøj Vingård – nu på 55.000 vinstokke. Og især i løbet af de seneste år er der sket en tydelig udvikling af den danske vinproduktion, hvor det ikke længere er nok at have det som hobby men bliver til en professionel forretning.

Af samme grund er det heller ikke overraskende, at den danske vinproduktion ifølge Danmarks Statistik er tredoblet i løbet af de seneste seks år.

Her hos Tusen Vin har det fra start været vores mål at producere velsmagende dansk vin på økologiske druer. Vi mener, at dansk vin har følgende fordele:

Lokalt produceret vin

Dansk vin er produceret på druer fra danske vinmarker og typisk tæt på den enkelte vingård. Det betyder, at vejen fra produktion til forbruger er kort, for vinflaskerne skal ikke transporteres over lange afstande. Det sparer både tid og penge og skåner miljøet for forurening fra transporten.

Dansk vin passer til det nordiske køkken

Elsker du danske råvarer, når de er i sæson, så kan du sagtens finde danske vine, der passer til mange af dem. Det nordiske køkken fokuserer især på grøntsager og fisk, og da langt de fleste danskproducerede vine er lette hvidvine og mousserende vine, så kan du efterhånden finde danske vine, der passer til mange af de nordiske retter. Nogle af de danske vine har efterhånden også så megen fylde og sødme, at de egner sig til mere krydret mad såsom indiske eller vietnamesiske retter.

Kontrolleret produktion

Vinproduktionen i Danmark bliver løbende kontrolleret. Den danske lovgivning er ret omfattende sammenlignet med mange andre vinproducerende lande. Og taler vi om den økologiske vinproduktion, så er reglerne ekstra strikse. Det er for eksempel meget begrænset, hvad du kan bekæmpe skadedyr med, når du er økologisk vinbonde. Det er dog en fordel for forbrugeren, for når du køber dansk vin, så ved du, at du køber et produkt, der skal overholde en lang række krav.

Stort udvalg af vine

Dansk vinproduktion fokuserer i høj grad på hvidvine og mousserende vine. Det skyldes selvfølgelig, at de druesorter, der klarer sig godt i det danske klima, egner sig bedst til disse vintyper. Men udviklingen hos de danske vingårde betyder dog også, at der er mange smagsvariationer inden for disse vintyper. Og så må vi heller ikke glemme, at en del danske vingårde producerer rosévin og hedvin, ligesom der er vingårde, der også arbejder med rødvinsdruer.